Earny

Earny is sinds 2009 actief. Ze hebben een goed uitziend systeem met abonnementen vanaf 0 euro per maand.

Op het eerste gezicht lijkt Earny een veel belovende provider. Om het product uit te proberen moeten er een aantal gegevens ingevuld worden. Vervolgens moet er gekozen worden uit verschillende pakketten. De prijzen van de vier pakketten zijn aan de hoge kant in vergelijking met het aantal facturen die verstuurd kunnen worden.

EarnyOm het product uit te proberen wordt er gekozen voor het gratis abonnement. Het registreren gaat soepel. Er wordt direct een e-mail ontvangen met een gegenereerd wachtwoord. Dit wachtwoord kan later gewijzigd worden.

Relatiebeheer
Als er ingelogd wordt komen er een aantal knoppen in beeld; ‘Dashboard’, ‘Relaties’, ‘Uitgaande facturen’, ‘Inkomende facturen’ en ‘Resultaten’. Om te beginnen wordt er een relatie aangemaakt waar een factuur naar gestuurd kan worden. Hiervoor moet de klant ingevoerd worden en moeten er een aantal gegevens ingevuld worden. Afgezien van de standaard gegevens (naam, BTW-nummer, KVK-nummer etc.) zijn er een tweetal opties die hier opvallen, namelijk: ‘Betalingsmethode’ en ‘Automatische incasso’.

Er wordt gevraagd om een betalingsmethode te kiezen. Binnen Earny is het mogelijk om meerdere betalingsmethode toe te voegen. Dit is niet een hele belangrijke toevoeging. De tweede optie is ‘Automatische Incasso’. Het is niet meteen duidelijk hoe dit in zijn werk gaat. Er kan wel een rekeningnummer, rekeninghouder en plaatsnaam ingevuld worden, maar het is niet duidelijk wat daar precies mee gebeurd.

De relatie kan opgeslagen worden door op de knop ‘voeg relatie toe’ te drukken. Nu kan er een nieuwe factuur aangemaakt worden. Naast het kopje ‘uitgaande facturen”, kan Earny ook creditfacturen bijhouden. Dit komt voornamelijk terug in de statistieken.

Factuur aanmaken
Via de knop ‘factuur aanmaken’ kan een factuur aangemaakt worden. De klant moet aangeklikt worden aan wie de factuur gestuurd moet worden. Bovenaan wordt vermeld aan wie de factuur verstuurd wordt. Daarnaast komt hier ook de betalingsmethode terug. Deze betalingsmethode kan hier echter niet meer aangepast worden. Er is nog wel ruimte voor een beschrijving.

Het opmaken van een factuur kan op twee manieren, namelijk: ‘factuurregels toevoegen’ en ‘producten’. Als er gekozen wordt voor ‘producten’, moeten er wel eerder producten toegevoegd worden. Bij het invullen van een factuurregel kan er ook aangegeven worden welk BTW-tarief van toepassing is; nultarief, laag, hoog of buitenland. Dit is handig voor facturen die binnen Nederland verstuurt worden, maar indien er een factuur naar het buitenland verstuurt moet worden dan is de factuur niet rechtsgeldig als er geen digitale handtekening toegevoegd is. Earny heeft deze functie helaas niet.

Factuur verzenden
Alles wordt netjes opgeteld en de BTW wordt berekend. Als de factuur verstuurd wordt krijgt de ontvanger het mailtje vrijwel direct. Helaas staat er geen tekst in de e-mail, er is alleen een bijlage in de e-mail aanwezig. Als de bijlage geopend wordt, verschijnt er een HTML-pagina die de factuur moet voorstellen. Helaas is de PDF niet mooi opgemaakt. Dit komt niet erg professioneel en betrouwbaar over.

Conclusie

Voor

 • uitgebreide statistieken (ook onder te verdelen per rubriek)
 • periodieke factuur
 • creditfacturen bijhouden
 • werken met producten of factuurregels
 • factuur exporteren

Tegen

 • duur vergeleken met prijs/kwaliteit en ander providers
 • geen huisstijl sjablonen
 • pdf ontbreekt
 • geen mooi opgemaakte factuur
 • elke factuur moet handmatig verstuurd worden
 • teveel focus op minder belangrijke elementen

Earny is een leuk e-factureringssysteem maar niet meer dan dat. Het is goed genoeg voor mensen die geen hoge eisen stellen.

Earny heeft veel aandacht besteed aan functies die voor de meeste mensen niet belangrijk zijn, zoals het adres van de klanten met een link op Google Maps bekijken. Er is ook teveel aandacht besteed aan de statistieken. De belangrijke onderdelen zoals het presenteren van een mooie factuur in de e-mail zijn vergeten.

Het is makkelijk om met dit systeem te werken. Maar een groot nadeel is dat als er gekeken wordt naar de prijs/kwaliteit verhouding, dit systeem aan de dure kant is. Bovendien krijgt de gebruiken veel onderdelen die niet echt nodig zijn. Hier moet echter wel voor worden betaald.

Bron: e-facturatie.info

Online boekhouden review
Datum
Product
Earny factureren online
Score
31star1star1stargraygray

Reacties zijn gesloten.