Reeleezee

Reeleezee richt zich op MKB-organisaties, zoals detailhandels, webshops, horeca-ondernemingen en ZZP-ers. Voor accountants- en administratiekantoren is er een interface waarin samengewerkt kan worden met de klant. Voor MKB-ers is een afrekensysteem met zowel hardware als software zodat kassabonnen meteen administratief verwerkt kunnen worden. De grote kracht van Reeleezee ligt in het feit dat een ondernemer, mits begeleid bij de startfase en inrichting, niet veel van boekhouden hoeft te weten om de boekhouding te voeren.

Reeleezee online boekhoudenDe Saas-oplossing is vooral nuttig wanneer de ondernemer ook werkelijk onderdeel van de bedrijfsvoering maakt. Dus factureer en betaal in Reeleezee en het meerendeel van de boekhouding is dan als logisch gevolg van het ondernemen, reeds voltooid. Coderingen, grootboekrekeningen en journaalposten worden daar waar kan vermeden of niet getoond, zodat de average user eenvoudig kan boekhouden. Er wordt gewerkt met bonsoorten als een soort pre-selectie op een boeking. Bij het invoeren van een inkoopfactuur wordt bijvoorbeeld gekozen voor autokosten, waarna de optie vervolgens beperkt is tot ongeveer 5 soorten autokosten.

Aanmelden
Aanmelden is simpel: online kun je een (proef) abonnement afsluiten. Het is wel aan te raden om de inrichting te laten doen door iemand die het systeem kent of om een opstarttraining te nemen. Wanneer je zonder kennis aan het werk gaat en je hebt geen kaas gegeten van boekhouden, kan het een chaos worden. Als de inrichting eenmaal op orde is, dan kunnen weinig dingen fout gaan. De helpdesk is heel erg behulpzaam.

Inrichten
De inrichting en instructie van de ondernemer duurt, al naar gelang de van de grootte en complexiteit van de administratie, tussen de 3 en 6 uur. Het basis rekeningschema dat in Reeleezee zit moet worden aangepast aan je bedrijf. Dan heb je daadwerkelijk profijt van de mogelijkheden. Als er goed gebruik wordt gemaakt van de bonsoorten, wordt de kans op fouten drastisch verminderd. Reeleezee is geen boekhoudsoftware welke gebaseerd is op ouderwets administreren. Dat maakt het voor de ondernemer toegankelijker, maar vraagt van een accountant of administrateur een dynamische opstelling om het systeem te kunnen beheren. Het komt nog wel eens voor dat een administrateur lastig kan wennen aan de Reeleezee-manier van boeken, omdat dit juist niet lijkt op old-school-boekhouden. Reeleezee heeft de functie “direct boeken” voor boekhouders ingebouwd. Dit lijkt op ouderwets inboeken, maar dan in simpele vorm.

Veel van de inrichting wordt standaard klaargezet. Slim is bijvoorbeeld bij de aanmaak van een bank-dagboek of rekening-courant, dat dit direct in de rest van de software automatisch is ingevoerd. Reeleezee ziet er grafisch mooi uit, hetgeen de toegankelijkheid en gebruikersvriendelijkheid vergroot.

Functionaliteiten
Nieuwe versie: Next Gen
Afgelopen december heeft Reeleezee een nieuwe versie op de markt gezet. Deze versie werkt ook met Safari en dus op de Apple. Omdat Reeleezee een grafisch fraaie applicatie is, was het voor ondernemers in de grafische vormgeving voorheen jammer dat Reeleezee alleen met IE werkte. Nu Firefox in Europa het marktaandeel van Explorer heeft ingehaald was het voor Reeleezee noodzaak om ook vanuit andere browsers te kunnen opereren. Dit probleem is nu dus verholpen. Het algemene geluid over vaste klanten van Reeleezee is dat de nieuwe versie te vroeg in de markt is gezet. Er zitten nog kleine bugs en kinderziektes in die weggehaald moeten worden. Zoals vaker voorkomt bij software leveranciers loopt de marketing voor op de development van de techniek.
Reeleezee heeft de oude versie gelukkig nog wel draaiende gehouden. De gebruiker kan dus momenteel nog een keuze maken tussen de oude en nieuwe versie. Vreemd genoeg zit de “direct boeken” functie (nog) niet in de nieuwe versie.

Met Reeleezee kun je factureren, betalen, bankafschriften importeren, boekhouden, rapporteren, koppelen met webwinkel software en de Reeleezee-kassa. Je kunt heel simpel de BTW aangifte doen. Memorialen kun je importeren. Er is een directe link met de ABN Amro bank. Dat houdt in dat de bankafschriften altijd automatisch zijn geïmporteerd in je boekhouding in het programma.
Er zijn nog andere modules zoals horeca, abonnementenfacturering, budgettering en urenmodule. Deze modules zijn gemaakt met het oogpunt om het simpel en toegankelijk te houden. Verwacht dus geen overload aan functionaliteiten, want dat zou de eenvoud doen verdwijnen. Het kassa-systeem wordt in het algemeen als heel gebruikersvriendelijk ervaren.

Het scannen van documenten en down-drillen vanuit de boekhouding tot aan het document staat bij Reeleezee nog in kinderschoenen. Als je als ondernemer hier eenmaal aangewend bent, kun je niet meer zonder en is het erg moeilijk als je de onderliggende factuur nog handmatig in een map moet terugvinden.
Reeleezee loopt voorop in de ontwikkelingen op het gebied van SBR en doet mee aan verschillende proefprojecten.

Gebruikersvriendelijkheid
Grafisch ziet Reeleezee er erg fraai en toegankelijk uit. De Next Gen is grafisch nog beter vormgegeven dan de vorige versie. Omdat eenvoud de boventoon voert is de gebruikersvriendelijkheid zeer hoog. Omdat de Reeleezee-manier van boekhouden enige uitleg vereist, heeft Reeleezee wel een handleiding nodig, die ondernemers makkelijker tot zich nemen dan traditionele accountants en boekhouders.

Reeleezee is van klein tot groot goed te gebruiken als Saas-oplossing. Net zoals andere SAAS-oplossingen is er geen sprake van een customized solution, maar is de software bestemd voor het grote publiek.

De informatie en rapportages die uit Reeleezee gehaald kunnen worden, zitten standaard goed in elkaar. De analyse van grootboekrekeningen is erg nuttig en scheelt de boekhouder veel tijd. De methode van automatische boeking van overlopende activa en passiva zijn erg handig.

Beveiliging Reeleezee
Juridische documenten zijn, naast de algemene voorwaarden en privacy statement, op de site van Reeleezee niet te vinden, Ook het diverse malen opvragen van een Service Level Agreement levert geen respons op van de Reeleezee. Ook de minimale beschikbaarheidsgraad (uptime) en de beveiliging zijn niet zwart op wit vastgelegd en zichtbaar voor gebruikers. Dit is bij andere softwareleveranciers beter in orde. Alleen bij calamiteiten zal dit naar boven komen.

Kosten Reeleezee
De kosten verschillen per abonnement van 0,- tot 124,90 per maand, al naar gelang de gekozen extra modules voor bijvoorbeeld kassa of horeca. De avrage user heeft een abonnement van 49,90 per maand. Je kunt Reeleezee per maand opzeggen. Deze service is nog niet bij elke softwareleverancier gewoon, maar zo zou het natuurlijk wel gewoon overal moeten zijn..

Eindoordeel Reeleezee
Een hele gebruikersvriendelijke Saas oplossing om te boekhouden voor ondernemers. Extra modules zoals de kassasoft- en hardware worden door gebruikers op waarde geschat. Grafisch en qua navigatie is Reeleezee baanbrekend t.o.v. boekhoudsoftware van vóór 2005. Technisch is Reeleezee volop in ontwikkeling, waaronder SBR, d.w.z vanuit de administratie rapporteren aan Belastingdienst, banken en Kamer van Koophandel. Scannen van documenten is helaas nog niet een standaard gegeven. De laatste versie is te snel op de markt gebracht en hier moeten de kinderziektes nog uit. Juridisch is Reeleezee niet duidelijk naar de gebruikers toe m.b.t. uptime en veiligheidswaarborgen.

Bron: onlineaccountantsmkb.nl

Online boekhouden review
Datum
Product
Reeleezee online boekhouden
Score
51star1star1star1star1star

Reacties zijn gesloten.